11 - Jan Mysjkin

Terug

Het eerste contact met Jan Mysjkin, een toen al zeer bevlogen dichter en vertaler, dateert van januari 1986. Hij stuurde me toen zijn vertaling van het werk van de Franse dichter André du Bouchet. In zijn begeleidende brief (zie afbeelding) schreef hij: Verder heb ik de indruk, wanneer ik het soort werk zie dat u uitgeeft, dat het werk van André du Bouchet u wel zou kunnen ‘bevallen’… Mysjkin had gelijk: zowel de poëzie als de bijzondere typografie ervan spraken mij erg aan.
Het was een enorme klus aan zet- en drukwerk (zie afbeeldingen), maar het boek zou er komen. In juni 1987 werd het gepresenteerd op Poetry International, waar Du Bouchet ook optrad. Daaraan voorafgaand kwam Du Bouchet naar Baarn om het verschijnen van de bundel alvast te vieren. Behalve Jan Mysjkin waren ook Rein Bloem, Cees Andriessen en Henk Batenburgh aanwezig. Later die dag interviewde Hijlco Span (voor de NCRV-radio) de dichter en de vertaler in mijn atelier achter het huis. Ook las Du Bouchet bij die gelegenheid enkele gedichten voor. Ik maakte video-opnamen van het hele gebeuren (zie een still). Hij was erg blij met de prachtige uitgave, de eerste zo omvangrijke bloemlezing in het Nederlands (zie afbeelding).

Dat Cees Andriessen aanwezig was, zal niet verbazen. Ik kende zijn werk uit het circuit van de verzamelaars van ex libris en vond het wonderwel passen bij de poëzie van Du Bouchet. Dus vroeg ik hem om voor de gebonden uitgave van “Over de roerloze aarde” (1.1.31) enkele kleine linosneden te maken. En natuurlijk verzorgde hij ook het beeldmerk voor de uitgave. Over Cees Andriessen kom ik in een van de volgende afleveringen nog uitgebreider te spreken (zie afl. 15).
Samen hadden we die 29e mei 1987 in Baarn gekeken naar de film Van de aarde die Rein Bloem had gemaakt over beeldend kunstenaar Pierre Tal-Coat, een goede vriend van Du Bouchet. Het zou de aanzet zijn voor een vervolg. Er zou een tweede bundel moeten komen, nu in de vertaling van Rein Bloem en met etsen van Pierre Tal-Coat. Heel bijzonder.
Maar het liep anders allemaal. Omdat het maar zo lang duurde voor er eindelijk een fiat kwam van Tal-Coats galerie die zijn werk beheerde, trok ik uiteindelijk toch maar mijn eigen plan en vroeg Frank Lodeizen om etsen te maken. De uitgave “Asgrijs overhellend naar het blauw” (1.1.35) verscheen pas 2 jaar later, in 1989. Du Bouchet was er absoluut niet blij mee (zie afbeelding).

Bij het boek ging een muziekcassette. Het was niet de eerste keer dat een boek vergezeld ging van een geluidsdrager: in 1986 hadden we een LP laten maken voor de uitgave “Plaat” (1.1.29). Nu dus een muziekcassette. Daarop niet alleen een interview dat ik Rein Bloem had afgenomen, maar ook een muzikale weergave van de gedichten uit de bundel, gezongen en gespeeld door Henk Batenburgh. We hadden hem leren kennen via ‘Poëzie hardop’ en hadden veel contact. Hij had de nodige opnameapparatuur en gecombineerd met mijn eigen materiaal konden we zo samen deze uitdagingen aan.
Het jaar daarvoor (1988) hadden we hem al uitgenodigd om samen met Antoine Oomen op te treden (zie afbeelding) in het Van Reekum Museum te Apeldoorn bij de presentatie van “Nu veel later” (1.1.34) van Cees Andriessen en de eerste expositie van de Atalanta Pers aldaar.
Later, bij de start van de reeks ‘Dialogen’ was hij ook betrokken bij de opnamen en de productie van de CD bij de uitgave “Aan elkaar” (1.1.59) van Leo en Tineke Vroman. Langzamerhand beschikte ik ook zelf over alle benodigde apparatuur en volgende opnameprojecten deed ik dan ook volledig op eigen kracht en in eigen beheer.

Met Jan Mysjkin is nog een aantal jaren contact gehouden. Er kwamen voorstellen van zijn kant, maar van nieuwe projecten kwam het niet. De voornaamste reden zal zijn geweest dat ik me toch liever wilde richten op nieuwe Nederlandse poëzie.

Vorige
Terug
Brief van Jan Mysjkin.
Bedankje van André du Bouchet.
Ontwerpen voor het beeldmerk door Cees Andriessen.
Een proef van de titelpagina van "Over de roerloze aarde".
Deel van het werkschema voor de uitgave (1/3).
Deel van het werkschema voor de uitgave (2/3).
Deel van het werkschema voor de uitgave (3/3).
Still uit de video, gemaakt tijdens het interview voor NCRV-radio. Jan Mysjkin (l) en André du Bouchet (r).
Ontwerpen gemaakt voor de muziekcassette bij de uitgave "Asgrijs overhellend naar het blauw".
Reactie van André du Bouchet na het uitbrengen van "Asgrijs overhellend naar het blauw".
Het Batenburgh treedt op tijdens de presentatie van "Nu veel later"in het Van Reekum Museum te Apeldoorn.