Ter inleiding
Tussen 2014 en 2019 verscheen onder de titel “verkenningen” een reeks van acht uitgaven waarin René Bakker als vormgever en liefhebber van poëzie op zoek ging naar andere mogelijkheden voor de vorm en de inhoud van wat een ‘boek’ genoemd wordt.
Achtereenvolgens verschenen:
Boekdozen | doosboeken [ 1.1.95 ]
Met zonder woorden [ 1.1.97 ]
Beelden van de mens [ 1.1.101 ]
Met van [ 1.1.103 ]
Vierkant [ 1.1.106 ]
de groeten [ 1.1.111 ]
Wit [ 1.1.114 ] -
Handschrift [ 1.1.119 ]
Uit het hart – op het hart [ 1.1.120 ]
Eerder was er al het plan om de draad van deze bijzondere uitgaven weer op te pakken. Met het nu uitgebrachte In de marge gebeurt dit ook. Ditmaal zal er echter geen sprake zijn van een reeks, waarop vooraf moet worden ingetekend, maar van een nog onbekend aantal onregelmatig te verschijnen uitgaven die min of meer goed in de eerdere reeks ‘verkenningen’ zouden passen. Een aantal nieuwe, ongeplande verkenningen dus.
Voor deze uitgaven zal de reeksnaam ‘verkenningen - serie 2’ worden gebruikt.
De oplage ervan zal, net zoals bij de eerste reeks, klein zijn en slechts 21 verkoopexemplaren tellen. Dit om deze bijzondere uitgaven ook exclusief te houden.
Over de uitgave In de marge
Eigenlijk was deze uitgave met de poëzie als onderwerp gepland voor 2024, ter opening en viering van het jubileumjaar van de Atalanta Pers. Door omstandigheden moest de publicatie ervan echter worden uitgesteld naar 2025.
In de marge heeft de poëzie als thema. Dichter Hester Knibbe die hiervoor een kleine dichtreeks schreef, zegt erover: De marge is voor mij een plek voor aan- en kanttekeningen, want dat is wat poëzie is: een kanttekening bij het leven. Alle vormen van kunst kun je natuurlijk zo definiëren, maar ik doe het als dichter op mijn manier, in poëzie.
De dichter opent het eerste gedicht dan ook met de woorden:
Op zoek naar een vorm waarin een wereld
kan huizen, maak ik een kanttekening
op blanco papier
De reeks bestaat uit vier gedichten. Deze zijn alle vier afzonderlijk in de vorm van een klein boekje uitgevoerd. Elk gedicht gaat vergezeld van een daarbij door René Bakker gemaakte grafische prent. Het eerste en zesde boekje bevatten respectievelijk de titel en het colofon, allebei ook voorzien van een prent.
Op het omslag van elk boekje staan nummer en titel van het betreffende onderdeel. De titels bestaan uit de eerste woorden van elk gedicht. In de rug van elk boekje is een blankhouten stokje mee gebonden.
De zes boekjes zijn, omsloten door een betiteld wikkelomslag, opgeborgen in een blankhouten kistje. Dit kistje is de oorspronkelijke verpakking van een letterspel, in dit verband een niet toevallige en veelzeggende keuze. In het schuifdeksel is met kleine, houten lettertjes de titel van het geheel aangebracht.
De uitgave is in het colofon genummerd en daar ook gesigneerd door zowel de dichter als de beeldend kunstenaar. Aan de onderkant van het kistje is de uitgave nogmaals genummerd.
Hester Knibbe (1946)
Zij debuteerde in 1982 met Tussen gebaren en woorden. Voor Archaïsch de dieren (2014) ontving zij de VSB-poëzieprijs, een prijs waarvoor zij in 1994 al eens werd genomineerd. Ook werd haar werk bekroond met de Herman Gorterprijs (2000), de Anna Blamanprijs (2001), de A. Roland Holst-Penning (2009) en de Gedichtendagprijs (2010).
Hester Knibbe publiceerde in vele literaire tijdschriften en was te gast op diverse poëziefestivals in binnen- en buitenland. Haar gedichten zijn o.a. vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Turks en Hebreeuws.
Haar poëzie wordt onder meer gekenmerkt door thema’s als vergankelijkheid, verlies en dood. Vaak gebruikt zij het mythische om daarmee het niet zichtbare en niet benoembare te verwoorden.
Haar laatstverschenen bundel, Binnenin de aarde is een berg (2024), is genomineerd voor de Herman de Coninckprijs.
In de marge is inmiddels de achtste uitgave van de Atalanta Pers waaraan Hester Knibbe meewerkte.