0 producten

De wereld een imago [ 45 jaar Atalanta Pers ]

Ton Naaijkens
35,-

De wereld een imago is de titel van een beschouwing die door Ton Naaijkens op verzoek van Atalanta Pers is geschreven. De aanleiding daarvoor was het 45-jarig bestaan van de Atalanta Pers in 2024. 
Deze tekst, geïllustreerd met zowel enkele bestaande als ook een tweetal voor de gelegenheid gemaakte Atalanta-beeldmerken, is in boekvorm uitgebracht.

De uitgave is samen met uitgave 1.1.142 op 29 september 2024 tijdens een bijeenkomst voor vrienden van de pers en andere genodigden ten doop gehouden. 

Meer informatie over deze uitgave en over de auteur ervan leest u onder de tab 'Toelichting'.  

Ter inleiding

Onder het imprint Atalanta Pers startte de pers in 1979 officieel haar activiteiten. In de 45 jaar die volgden is er een fonds opgebouwd van 145 boekuitgaven (poëzie-uitgaven en kunstenaarsboeken) en bijna 400 uitgaven die in opdracht of bij bepaalde gelegenheden zijn gemaakt. Van de eerste groep is de uitvoerige bibliografie op deze website te vinden, van de tweede groep (nog) niet.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de pers verscheen de uitgave Honderd seizoenen Atalanta Pers, met daarin naast een eerste bibliografisch overzicht ook een zestal door evenzovele auteurs geschreven beschouwingen (zie: 1.1.68).
In 2012, de pers was toen 33 jaar oud, werd het rijk geïllustreerde De wereld een cocon uitgebracht met de complete bibliografie van de Atalanta Pers en een uitvoerige inleiding / toelichting van Jos Swiers, de uitgever van dit bijzondere boekwerk.

De titel van dit in 2012 verschenen boek inspireerde Ton Naaijkens toen hem in 2024 werd gevraagd om een beschouwing te schrijven voor een uitgave die ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van de Atalanta Pers het licht zou gaan zien.
Een cocon leidt naar een larve en uiteindelijk naar een imago, een volgroeiing. Zijn we zover, vroeg Naaijkens zich af? In zijn uitvoerige, bevestigende antwoord onder de titel De wereld een imago, schetst hij een beeld van de in velerlei opzichten volwassen geworden atalanta.  

Het boek zelf

De uitgave heeft een oblong-formaat gekregen en telt 24 pagina's. Het in de rug gelijmde boekblok wordt bijeengehouden door een witte, kunststof klemrug. Er zijn meerdere soorten en kleuren papier gebruikt.

Als beeldende elementen zijn vier beeldmerken van de Atalanta Pers gebruikt. Twee daarvan zijn in eerdere uitgaven als logo toegepast en zijn in deze uitgave illustraties bij de tekst van Ton Naaijkens. De twee andere, speciaal voor deze uitgave gemaakt, fungeren er als beeldmerk in.

De auteur

Ton Naaijkens (1953) is emeritus hoogleraar Duitse letterkunde en vertaalwetenschap aan de universiteit van Utrecht. Daarnaast was hij directeur van het Expertisecentrum Literair Vertalen en coördinator van de master Literair Vertalen. Ook is hij een van de oprichters van het tijdschrift Filter en is hij co-auteur van het standaardwerk Denken over vertalen.
Van zijn hand verschenen inmiddels meer dan 170 vertalingen van vele moderne Duitse dichters en prozaschrijvers. Het vertalen van de poëzie van Paul Celan ziet hij als zijn levenswerk. Het leidde tot de Verzamelde Gedichten (2003 en 2020).
In 2023 werd hem de Martinus Nijhoff Vertaalprijs toegekend.

In eerdere samenwerking met Ton Naaijkens verschenen bij de Atalanta Pers twee uitgaven die beide het werk van Paul Celan als onderwerp hebben: 
in 1995 verscheen Stretto (1.1.45); in 2020 Er zal een gaan zijn (1.1.126).

Kijk hier voor een korte kennismaking met Ton Naaijkens naar een filmpje dat is gemaakt ter gelegenheid van de uitreiking van de Nijhof Vertaalprijs in 2023. [ De zeer oplettende kijker zal er ook beide met de Atalanta Pers gemaakte uitgaven in voorbij kunnen zien komen. ]

Presentatie

De uitgave is op 29 september 2024 voor een publiek van vrienden en relaties gepresenteerd. Ton Naaijkens heeft bij die gelegenheid de tekst gelezen en het eerste exemplaar van de boekuitgave aangeboden gekregen.
Voor meer informatie over deze bijeenkomst zie het nieuwsbericht viering 45 jaar Atalanta Pers.

Titel
De wereld een imago 
Auteur
Ton Naaijkens 
Uitgavenummer
 1.1.143
Pers
Atalanta Pers
Plaats
Baarn
Datum
2024
Opbouw
 23, I p. 
 [1]: titel; [5]: illustratie, [7]: titel en imprint, [9-19]: tekst, [23]: Colofon.
Formaat
 22.2 x 31.7 cm
Illustraties
 Huub Beurskens, Hans Truijen
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 René Bakker (2x)
Oplage
 60 exemplaren:  I-V en 1-45 en 10 exx. HC
Letter
 Humanist
Papier
 175 grams lichtgrijs papier
Druktechniek
 Full colour piëzografie
Bindwijze 
 In de rug gelijmd en geklemd
Uitvoering
  het boekblok met een voorplat van 350 grams papier (waarop een van de Beeldmerken is afgedrukt) en een achterplat van 700 grams papier is op twee plaatsen doorschoten met een onbedrukte en ingekorte pagina van 135 grams rood, en is met een witte, kunststof klemstrook in de verlijmde rug gebonden.
Bijzonderheden
 
Documentatie
 
Signaleringen
 
Sec. literatuur
 
###PRODUCTS_DESCRIPTION_5###

Beknopte beschrijving

Titel
 DE wereld een imago
Auteur
 Ton Naaijkens
Uitgavenummer
 1.1.143
Pers
 Atalanta Pers
Opbouw
 23, I p. 
 [1]: titel; [5]: illustratie, [7]: titel en imprint, [9-19]: tekst, [23]: Colofon.
Formaat
 22.2 x 31.7 cm
Illustraties
 Huub Beurskens, Hans Truijen
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 René Bakker
Oplage
  60 exemplaren:  I-V en 1-45 en 10 exx. HC