Paul Celan werd in 1920 in Roemenië geboren als enig kind van joodse ouders die door de nazi’s werden vermoord. Hij woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk. In 1970 maakte hij een eind aan zijn leven.
Paul Celan wordt algemeen beschouwd als een van de grootste dichters van de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij schreef in het Duits, zijn moedertaal. Beïnvloed door het symbolisme en het surrealisme schreef hij poëzie waarin hij op zijn eigen wijze zijn ervaringen met de Holocaust verwerkte.
In 1965 ontmoette Paul Celan in Parijs Ilana Shmueli. In 1969 gevolgd door een ontmoeting in Jeruzalem. Er ontstond in de laatste maanden van Celans leven een hevige correspondentie tussen beiden. De brieven gingen vaak vergezeld van gedichten, de laatste die hij geschreven heeft.
Deze gedichten die nooit als een afzonderlijke bundel verschenen, zijn door Ton Naaijkens opnieuw vertaald. Bij deze gedichten maakte Marie-Luc Grall een aantal prenten. Enkele daarvan zijn als beeldende elementen in de bundel gebruikt.
Het boek verschijnt onder de titel Er zal een gaan zijn, woorden uit een van de 27 gedichten die hierin verzameld zijn. Daaraan toegevoegd is een uitgebreide, door de vertaler geschreven toelichting.
Alle technische bijzonderheden over dit boek leest u onder de tab 'Beknopte beschrijving' of 'Details'.
Behalve dit boek met de gedichten, dat onder 1.1.126 afzonderlijk wordt aangeboden, is een speciale editie gemaakt waar deze bundel een onderdeel van vormt. In een bij deze uitgave passende cassette bevindt zich behalve de bundel een origineel werk van Marie-Luc Grall, gevat in een een door de kunstenaar op bijzondere wijze bewerkt omslag. Meer informatie over deze speciale editie leest u onder 1.1.126A.
Er zal een gaan zijn is op 29 oktober 2020 gepresenteerd in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Vormgever, vertaler en kunstenaar zijn bij die gelegenheid ingegaan op de achtergrond van de gedichten en de totstandkoming van de uitgave. Klik hier om een opname van deze presentatie te zien.