0 producten

groet god

Eva Gerlach & Sasja Janssen
45,-

In 2001 verscheen het eerste deel in de reeks ‘Dialogen’.  Leo en Tineke Vroman schreven elkaar in achttien ontroerende gedichten over de dingen van de dag en deelden daarmee iets wat zij in meer dan 50 jaar huwelijk nog nooit hadden gedeeld: een boek. In de jaren erna volgden meer van deze bijzondere gedichtenwisselingen. Zo waren er?onder andere de poëtische gesprekken tussen Remco Campert en Cees Nooteboom, Mark Boog en H.H. ter Balkt, Bernlef en Hans Tentije, Hester Knibbe en Miriam Van hee.  Maar ook enkele beeldend kunstenaars werkten mee aan de reeks, onder wie Henri Plaat en Ton Frenken. Groet god vormt in deze prachtige reeks inmiddels het dertiende deel. Op verzoek van de Atalanta Pers schreven Eva Gerlach en Sasja Janssen in 22 gedichten een uitermate boeiend en confronterend gesprek tussen hemel en aarde, tussen god en mens. Ook is een cd uitgebracht waarop beide auteurs deze reeks gedichten zelf voorlezen (zie 1.1.117).  

Eva Gerlach (1948) is dichter en vertaler. Ze debuteerde in 1979 met de dichtbundel Verder geen leed. In het begin oogden haar gedichten strak en regelmatig. In de loop van de jaren begon ze een vrijere versvorm te hanteren. Gerlach is een van de meest belangrijke dichters in ons taalgebied en kreeg dan ook vele literaire prijzen, waaronder in 2010 de P.C. Hooft-prijs. Voor de Atalanta Pers werkte ze inmiddels aan een viertal uitgaven mee.

Sasja Janssen (1968) debuteerde in 1999 in De Revisor. Ze is dichter en schrijver van romans en verhalen. Na enkele romans te hebben geschreven legde ze zich voornamelijk toe op het schrijven van poëzie. Met veel succes. Haar voorlaatste bundel, Ik trek mijn species aan (2014), werd genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. In 2017 verscheen haar bundel Happy. Sasja Janssen woont en werkt in Amsterdam, onder andere als poëziedocent aan de schrijversvakschool.

Over het schrijfproces van groet god  

Sasja Janssen:   We zijn twee keer begonnen. De eerste keer bepaalden we vooraf geen onderwerp, we zouden al schrijvende aan elkaar wel zien waar we uit zouden komen. Ik begon, en deed dus de oneven nummers. Na vijf gedichten heen en weer ging onze dialoog uit elkaar lopen en zijn we opnieuw begonnen met de dialoog tussen god en mens. We hebben een korte vergadering belegd bij mij thuis en vlak erna deed Eva de eerste aanzet:  ‘God groet u uit den beginne’  en vroeg mij: ‘Kan iets ontstaan?’ Na weer een gedicht of vijf zijn we elkaar via de mail vragen gaan stellen over de verdere ontwikkeling. Tot welk punt zouden we de provocatie die ontstaan was tussen mens en god laten voortduren? Zouden we vanaf gedicht 10 tot een overgave komen en dan de rollen omdraaien? Of zouden we dat juist niet doen en de afstand groter laten worden tussen mens en god? We maakten kleine plannen per groep gedichten, en zetten er in schuine letters boven waar het gedicht over ging. Uiteindelijk was mens het die het laatste woord nam, net zoals het begin voor god was, los van alle plannen die wij als dichters maakten. Het was een helse, maar tegelijk ook een hemelse opdracht. Zoals je normaal gesproken je eigen bundel kneedt (ook geen sinecure), zo hebben we op dezelfde manier groet god geconcipieerd. Organisch reagerend, sterk vanuit ons eigen personage en onze eigen toon. Hels, omdat je niet in het hoofd van de ander zit, maar dat toch probeert om het maken te kunnen volgen. En ook omdat je dichterbij het scheppen van die ander komt dan op welke manier dan ook. Wat me verwonderde is dat ik echte emoties voelde als ik een reactie terug kreeg. Ook boosheid. Wat maak je me nu God?! En wonderlijk, omdat ik soms bang was dat ik God teleur zou stellen in mijn ‘grootse’ menselijkheid. Ik ben nooit bang geweest dat ik Eva zelf zou teleur stellen; ik voelde een groot vertrouwen vanuit haar en een sterk gelijkwaardig gevoel om te kunnen maken wat er gemaakt moest worden. De heftigheid, de intensiteit beviel me, ik zal het missen.  

Eva Gerlach:   We zaten aan je keukentafel, je kat dronk flink uit de kraan. Het moest er nu echt van komen, de tijd genaamd Bakker drong, we knepen hem, zonnen op paren, geen dialoog immers zonder. Aanbidder/aanbedene, agressor/pineut, zelf/ziel? Waarom niet god/mens, paar vol van dit + van alles; tijdmatig ook niet verkeerd, oersoep zat voor een slag in de rondte. We begonnen haastig, nieuwsgierig, vaag gevoel van enorme hart verlammende ruzie in het verschiet, en jawel hoor, en voor je het wist. God wat ontketenden we, wat lieten we ons zeggen, wie richtte onze tongen, wie werden we, wat riepen we over ons af, hoe kwamen we weg. Waar bleven we. Wat bleef over. Kracht van kwetsbaarheid, kwetsbaarheid van kracht? Kom! Weg.

Lees ook het gesprek dat beiden voeren in Poëziekrant 5 van 2018 (verschijnt in oktober 2018). Voor de inhoud van dit nummer en hoe het te bestellen, klik hier.

In een interview dat Frènk van der Linden op 6 december 2017 voor het radioprogramma 'Kunststof' had met Sasja Janssen, kwam de bundel groet god al ter sprake. Eva Gerlach leest een gedicht uit de reeks waaraan op dat moment nog gewerkt werd.
Als u dit interview wilt beluisteren, klik dan hier.


titel
groet god
auteur
Eva Gerlach & Sasja Janssen
uitgavenummer
1.1.116
Pers
Atalanta Pers
Plaats
Baarn
Datum
najaar 2018
Opbouw
II, 32, II 
[3]: Franse titel, [4-5]: titel, [7]: motto, [8-31]: tekst, [32]: aantekeningen en colofon, [34]: copyright
Formaat
28.6 x 21.4 cm
Reeks
'Dialogen', deel 13
Vormgeving
René Bakker
Drukkersmerk
René Bakker
Oplage
100 dubbel gesigneerde exemplaren: I-V (op naam voor medewerkers en archief) en 1-95
Letter
Humanist, Myriad Pro
Papier
Binnenwerk: 120 grams Keaykolour, kalk; schutbladen: 135 grams Real Grey; omslag: 630 grams Cairn, Chilli
Druktechniek
Full-colour piezografie en zeefdruk
Bindwijze
Met de hand gebonden; met opgelegde rode platten waarop betiteling in zeefdruk; met grijze rug en dito schutbladen
Uitvoering
Als niet anders is aangegeven is het bindwerk gedaan door Tineke Bakker-Overeem
BIjzonderheden
De dialoog bestaat uit tweemaal 11 gedichten met als thematiek een gesprek tussen god en mens, hemel en aarde. Ze zijn geschreven op verzoek van de Atalanta Pers. Elk gedicht is voorzien van een nummer: de oneven genummerde gedichten zijn van de hand van Eva Gerlach, de even genummerde van de hand van Sasja Janssen. De boeken zijn door beide dichters op een afzonderlijke pagina [p. 32] gesigneerd.

Het motto is genomen uit de Naardense Bijbel, Genesis 1:1.

Tegelijkertijd is als een afzonderlijke uitgave een CD verschenen waarop de 22 gedichten worden voorgelezen door de beide dichters. Zie daarvoor: 1.1.117.

De beide auteurs waren in de week van de poëzie op zondag 3 februari 2019 in het kader van Poëzie op Zondag te gast in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA). Ineke Holzhaus (dichter, schrijver, theatermaker en poeziedocent) ging met hen in gesprek over de bundel groet god van 16.00-17.00 uur in het OBA Forum op de 6de etage van het gebouw. De auteurs lazen de bundel ook voor.
Documentatie
Folder, 21 x 15 cm., Atalanta Pers, Baarn, s.a., [6 p.], bedrukt in full-color op 120 grams Keaykolour, krijt.    

Briefje bij de folder: Bericht aan onze trouwe Atalanta-vrienden, 10.5 x 15 cm, in rood en grijs gedrukt op 100 grams Limestone 
 Signaleringen

 Sec. literatuur

Voor meer informatie over Eva Gerlach klik hier.

Om de website van Sasja Janssen te bezoeken klik hier.

Om het artikel over groet god in Poëziekrant 5 van 2018 te lezen / te bestellen, klik hier

Om het radio-interview (uitgezonden 6 dec. 2017) met Sasja Janssen te beluisteren, waarin  het werken aan de reeks groet god al ter sprake komt, klik hier.

###PRODUCTS_DESCRIPTION_5###

Beknopte beschrijving

Titel
groet god
Auteur
Eva Gerlach & Sasja Janssen
Uitgavenummer
1.1.116
Pers
Atalanta Pers
Opbouw
II, 32, II 
[3]: Franse titel, [4-5]: titel, [7]: motto, [8-31]: tekst, [32]: aantekeningen en colofon, [34]: copyright
Formaat
28.6 x 21.4 cm
Vormgeving
René Bakker
Drukkersmerk
René Bakker
Oplage
100 dubbel gesigneerde exemplaren: I-V (op naam voor medewerkers en archief) en 1-95